Har du en bolig fra 80-tallet eller tidligere, har huset sannsynligvis noen utfordringer med for dårlig og for lite isolasjon i vegger og tak. Konsekvensen er ofte kalde og trekkfulle hus – og et stort strømforbruk til oppvarming.
På våre breddegrader er flere av årets måneder kjølige, og nødvendigheten av lune hus med et behagelig inneklima er stort. Dårlig isolasjon kan ofte merkes ved at gulvene er kalde eller at det trekker fra vinduer og dører. Det blir også vanskelig å opprettholde en behagelig og jevn temperatur innendørs.
Byggeåret har betydning.
Året huset ble bygget har mye å si for hvordan huset ditt er isolert. I hus bygget før 1955 kan man fortsatt finne materialer som aviser, papp, leire og grus som isolasjon. Hus bygget mellom 1955 og 1970, har gjerne bedre isolasjon, men tykkelsen er sjelden mer enn 10 cm. Hus bygget mellom 1970-1990 tallet har vanligvis 10-15 cm isolasjon, men isolasjonen kan ha blitt deformert eller sammentrykt.
Til sammenligning er dagens krav for tilstrekkelig isolasjon 200-300 mm i gulv, 300-350 mm i tak og 200-250 mm i yttervegger. Dette er imidlertid et minimumskrav, og noen ganger kan det være hensiktsmessig med ytterligere isolering.
Ha tilstrekkelig ventilasjon.
Med dårlig eller mangelfull isolasjon er det altså ikke rart at en del eldre hus kan oppleves som kalde og trekkfulle. Et hus må likevel ha nok ventilasjon for å minimere risiko for fuktskader. Det innebærer at det er viktig å ta hensyn til husets konstruksjon, byggeår, og materialvalg når en går i gang med rehabilitering.
Ved etterisolering av huset vil våre fagfolk benytte materialer som passer sammen, og som gir en pustende konstruksjon. Materialvalget avhenger av blant annet bruksområde, bygningens konstruksjon og om det skal benyttes utvendig eller innvendig.
Oppgrader boligen.
Fordi varmen stiger oppover, slippes mye av varmen ut gjennom loftet. Ofte er etterisolering av loftet et av de mest effektive og enkleste tiltakene du kan gjøre for å forhindre varmetap. Sammenlignet med andre tiltak og besparingspotensial, er ikke kostnaden ille.
Når det gjelder etterisolering av yttervegger, kan dette være spesielt smart å gjøre i forbindelse med skifte av kledning på huset. Imidlertid finnes det også alternative metoder med blåseisolasjon.
Med isolasjon i henhold til dagens standarder, får du et bedre inneklima, lavere strømregninger, en bedre energimerking og høyere verdi på boligen.
Du kan få støtte fra Enova.
Husk at du nå kan søke om støtte fra Enova til energibesparende tiltak. I tillegg til at private boligeiere kan få støtte til energirådgivning for oppgradering av bolig, kan de også få støtte med inntil 150 000 kr til oppgradering av bygningskroppen, inkludert etterisolering, nye vinduer og dører, og tetting av luftlekkasjer. Dermed er det enda smartere å foreta en oppgradering av hjemmet ditt nå.
Bruk fagfolk.
Det kan få konsekvenser dersom arbeidet ikke utføres riktig. Fuktskader betyr som regel ekstrakostnader og i verste fall plager i luftveiene.
Mestertakets dyktige tømrere og byggmestere har lang erfaring og solid kompetanse. Vi er godkjent for å utføre Enova-støttede tiltak, som etterisolering og utskifting av vinduer og dører. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med etterisolering av ditt hus, slik at du får lavere strømregninger og et bedre inneklima.