Et nytt tak hindrer lekkasjer og skader, forbedrer energieffektiviteten, øker boligens verdi - og det gir dessuten huset et flott estetisk preg. Selv om det koster en del å skifte et hustak, kan du selv påvirke hva prisen til slutt blir.
De færreste skifter tak fordi de plutselig får lyst - man skifter som regel tak fordi man må. Det betyr derimot ikke at det må være en kjedelig affære - skifte av tak åpner for mange muligheter. Dessuten vil et nytt tak øke verdien på boligen din og gi huset ditt et visuelt løft. Kanskje er du klar for et taktekke med særpreg? Kanskje har du alltid hatt lyst på et takvindu? Eller kanskje er du klar for å bidra til det grønne skiftet med solceller på eget tak?
Uansett hva slags tak du skifter ut, og uansett hva slags tak du bytter til, vil arbeidet koste. Men valg av taktekke, endringer på takkonstruksjon og eventuelle utfordringer som måtte oppstå vil ha mye å si for sluttprisen.
Funn av råte eller andre skader
Når du bytter tak, inkluderer dette selve takkonstruksjonen og undertak. Det hender at skader eller råte oppdages i løpet av arbeidet. Om dette blir oppdaget, vil naturlig nok arbeidet bli mer komplisert. Er du heldig, er skaden av begrenset omfang, men er du uheldig, kan råte og fukt ha spredd seg inn i selve konstruksjonen. Da snakker vi fort om mer enn bare et takskifte, og man må kartlegge og utbedre skadene før selve takarbeidet kan fortsette.
Dette er en av grunnene til at det er viktig å være årvåken når det kommer til faresignal fra taket. Skadet takstein burde erstattes snarlig, skader på pipebeslag burde utbedres snarlig og tegn på fukt må tas alvorlig. Jo tidligere du oppdager skader og fukt, desto bedre.
Endringer på takform
Når du skifter tak, er det som regel mest lønnsomt å beholde den takformen man hadde tidligere. Om du derimot ønsker en forandring, kan endring av takform være veldig effektfullt. Blant de vanligste takformene i Norge er:
- Pulttak
- Flatt tak
- Mansardtak
- Saltak
- Valmtak
- Halvvalm tak
Det er store forskjeller i pris på de ulike takene. Saltak er den vanligste takformen i Norge og er relativt enkel å bygge, og vil derfor være rimeligere. Et mansardtak derimot, som ser mer imponerende ut og er mer kompleks i byggeteknikken, vil være dyrere.
Husk på at dersom du endrer på takformen, er det gode sjanser for at dette kan utløse søknadsplikt på grunn av “vesentlige endringer på fasade”.
Bygging av arker eller takvinduer
På samme måte som at en ny takform, særlig en som er mer kompleks å bygge, vil heve prisen på takskifte, vil installering av nye funksjoner og utvidelser gjøre det samme. Om du ønsker at det nye taket skal ha arker, takvinduer eller kanskje en takterrasse, vil dette gjøre arbeidet mer komplekst og kostbart. Det vil også gi deg et mer spennende tak med nye bruksområder. Merk at bygging av arker og tilsvarende betydelig endringer på tidligere takprofil også kan utløse søknadsplikt.
Foto; Shuttertock
Valg av taktekke
Akkurat som ulike takformer kommer med ulike priser, kan det være store forskjeller i pris mellom ulike typer taktekke. Blant de rimeligste taktekkene finner vi shingel (takpapp), takplater og takstein i betong, og blant de mer kostbare taktekkene er kobber og skifer. Både kobber og skifer er veldig pene og ettertraktede taktekker, så vel som robuste og langvarige. Når man velger taktekker, burde man nemlig ikke glemme at taktekker har forskjellig forventet levetid - alt fra 20 til 100 år. Takshingel kan man forvente at varer i rundt 15-20 år og takstein i betong varer gjerne rundt 40 til 60 år. Kobber varer i minst 60 år, og skifer kan vare hele 100 år. Husk imidlertid på at selv om taktekke kan holde mer enn 50 år, må gjerne undertaket skiftes før den tid.
Solcellepaneler
Solcellepaneler er forsåvidt et dyrt “taktekke”, men på den andre siden er det også det eneste taket som kan forsyne boligen med strøm. Solceller kan man enten legge utenpå det taket man har fra før, eller man kan rive det eksisterende taket og dekke det med integrerte solcellepanel - disse fungerer da i praksis som taktekke.
Skal du først skifte tak, kan integrerte solceller være et godt valg - det er like effektivt som utenpåliggende paneler, men mer diskre og pent. Skal du derimot ikke skifte taket, vil det være langt mer lønnsomt å legge utenpåliggende solceller. Før det monteres solcellepaneler, må man imidlertid sjekke at takets tilstand er god nok og at det vil vare noen år framover. Velg en faglig dyktig og pålitelig leverandør som kan påse at taket er i god nok stand og som kan hjelpe til med eventuelle nødvendige utbedringer.
Har du spørsmål om takbytte, bruk oss gjerne som rådgiver for å finne den beste løsningen tilpasset ditt tak og budsjett.